Gospodarstwo Florek z tytułem Rolnik-Farmer Roku 2017

0

– Nasze gospodarstwo posiada kilkudziesięcioletnią tradycję. Pierwszą szklarnię wybudowali nasi rodzice Leszek i Barbara Florek w 1971 roku w Busku-Zdroju. Od tego czasu gospodarstwo systematycznie się rozbudowywało. Początkowo nastawione było głównie na uprawę kwiatów (goździki, tulipany, aspargus), a w mniejszym stopniu na uprawę warzyw (pomidory, ogórki, sałata, natka pietruszki) – tak swoją działalność przedstawiają reprezentanci Gospodarstwa Ogrodniczego FLOREK, które uhonorowane niedawno zostało tytułem Rolnik-Farmer Roku 2017.

Firma na swoim koncie posiada także laury Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. Pomidory Florek kilkukrotnie nagrodzone zostały laurami Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. Wyroby otrzymały maksymalne noty za smak, wygląd i stosunek jakości do ceny, zdobywając tym samym certyfikat programu oraz tytuł TOP PRODUKT.

U progu lat 90- tych, dzięki wprowadzeniu nowych technologii uprawy, gospodarstwo skoncentrowało się na uprawie pomidorów i ogórków. Niedługo potem okazało się, że w dotychczasowej lokalizacji gospodarstwa zabrakło miejsca na dalszą rozbudowę, toteż zapadła decyzja o całkowitym przeniesieniu gospodarstwa do Służowa, zlokalizowanego 15 km od Buska. Od tego czasu gospodarstwo ciągle się rozbudowuje i unowocześnia.

W trakcie XXIV edycji konkursu, rodzinne przedsiębiorstwo nagrodzone zostało w kategorii ogrodnictwo. O tytuł zabiegało aż 308 gospodarstw z całej Polski. Po przeanalizowaniu zgłoszonych gospodarstw jury wyłoniło 28 finalistów, którym zgodnie z tradycją konkursu, złożyła wizytę. Jak zaznacza przewodnicząca kapituły, Teresa Kucharska, u „Florków” werdykt był jednogłośny. – Na szczególną uwagę zasługuje prowadzenie nowoczesnej produkcji szklarniowej zgodnie z dobra praktyką ogrodniczą, dbanie o ochronę środowiska, o jakość produkcji. Państwo Florek ciągle się szkolą i zdobywają wiedzę od najlepszych w świecie, ciągle też eksperymentują w kierunku jakości zdrowotnej produktów. Na uwagę zasługuje też prowadzenie zgodnie gospodarstwa rodzinnego – wyjaśniła przewodnicząca.

Pomidory opisywanego gospodarstwa od ponad 20 lat są zapylane przez trzmiele. Dzięki temu wyeliminowano konieczność stosowanego dawniej zapylania chemicznego. – Naturalnie zapylone pomidory są lepiej wypełnione, posiadają nasiona oraz są smaczniejsze – zaznaczają przedstawiciele gospodarstwa. Szczegółowe informacje dot. działalności firmy mieszczącej się w Służowie są dostępne na stronie internetowej www.florekpomidory.pl.

 

Share.

About Author

Comments are closed.