C jak Cykoria. Korzystajmy z bogactwa tego warzywa!

0

Cykoria to warzywo o szerokim zastosowaniu kulinarnym: można z niej przygotować koktajle, sałatki, czy poddawać obróbce termicznej. Warto po nią sięgać nie tylko z uwagi na jej smak, ale także cenne właściwości. Przekonaj się dlaczego powinna zagościć w Twoim jadłospisie.

Cykoria, ze względu na swoje właściwości i małą liczbę kalorii (21 kcal w 100 g) jest odpowiednią propozycją zwłaszcza dla osób dbających o sylwetkę. Jest źródłem manganu, który wspomaga przemianę materii i przyspiesza spalanie tłuszczów pochodzących z innych potraw. Jest źródłem witamin A, C i E oraz kwasu foliowego.

 

Dla zdrowia
Te żółto-białe listki (o interesującym lekko gorzkawym smaku) zawierają także substancję o działaniu alkalizującym, która pomaga utrzymać naturalną równowagę kwasowo-zasadową, dlatego jest polecana także osobom spożywającym dużo mięsa, wędlin i jaj – podkreślają przedstawiciele firmy Bakor sp. z o.o. Spółka od ponad 20 lat specjalizuje się w uprawie cykorii sałatowej metodą hydroponiczną. Dowodem najwyższej jakości cykorii tego producenta jest m.in. certyfikat jakości Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. Warzywu firmy ze Skierniewic przyznano maksymalne noty za smak, wygląd i stosunek jakości do ceny, dlatego też nagrodzono go także tytułem TOP PRODUKT.

Cykoria to doskonała propozycja również dla diabetyków: cechuje się niewielką zawartością węglowodanów i niskim Indeksem Glikemicznym (IG), który pomaga regulować poziom glukozy we krwi. – Warzywo zawiera ponadto inulinę, która nie ulega trawieniu w przewodzie pokarmowym, a stymuluje rozwój dobrych bakterii w jelitach – informują przedstawiciele spółki.

 

 

 

 

… i urody
Mało osób wie, iż dzięki zawartości witaminy A, cykoria ma właściwości odmładzające i wygładzające skórę. Ma także dobroczynne działanie dla kondycji paznokci i włosów, gdyż zapobiega ich łamliwości – podsumowują przedstawiciele spółki Bakor.

Z czym najlepiej podawać cykorię? W sukurs przychodzą przedstawiciele firmy ze Skierniewic. Zapraszamy do wypróbowania trzech różnych przepisów na cykorię.

I. Słodka sałatka z cykorii i mandarynek

Składniki:
– 1 Cykoria sałatowa firmy Bakor, nagrodzona przez Lożę Ekspertów programu „Doceń polskie” godłem jakości i tytułem TOP PRODUKT
– 2 mandarynki,
– 2 ogórki kiszone,
– garść żurawiny,
– ser żółty,
– 1 granat,
– natka pietruszki,
– oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Oddzielamy liście z cykorii i kroimy je w paski. Mandarynki obieramy, rozdzielamy na cząstki, po czym kroimy je na połówki. Ogórki obieramy i kroimy w kostkę, żółty ser także kroimy w kostkę. Obieramy owoc granatu i wydobywamy z niego nasionka, natomiast natkę siekamy. Wszystkie przygotowane składniki przekładamy do salaterki i skrapiamy oliwą z oliwek. Delikatnie mieszamy.

II. Cykoriowe łódeczki z tuńczykiem i ryżem

Składniki:
– 2 Cykorie sałatowe firmy Bakor, TOP PRODUKT programu „Doceń polskie”
– tuńczyk w kawałkach
– 100 g ryżu,
– 5 ogórków kiszonych,
– pęczek pietruszki,
– szczypiorek,
– kapary opcjonalnie

Sos (można użyć gotowego sosu koperkowo-ziołowego lub przygotować go samodzielnie):
– 3 łyżki wody,
– 3 łyżki oliwy,
– posiekany koperek, oregano, sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Gotujemy ryż, a tuńczyka odsączamy z zalewy. Ogórki kiszone obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Pietruszkę i szczypior myjemy i siekamy. Wszystkie przygotowane składniki mieszamy w salaterce, po czym skrapiamy sosem koperkowo – ziołowym i delikatnie mieszamy.
Od główki cykorii oddzielamy liście i je myjemy. Do przygotowanych liści cykorii przekładamy farsz.

III. Koktajl warzywny

Składniki:
– 1-2 Cykorie sałatowe firmy Bakor, wyróżnione certyfikatem „Doceń polskie” i tytułem TOP PRODUKT
– kilka liści dowolnej sałaty
– 300g świeżych pomidorów (wg uznania: ze skórką lub bez),
– 1 mały ząbek czosnku,
– 1 listek świeżej mięty (o długości ok. 5-7 cm długości),
– ok. 1 łyżeczki soku z limonki,
– 0,5 łyżeczki soli morskiej,
– 0,5 łyżeczki kolorowego pieprzu,
– opcjonalnie: kilka kostek lodu

Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy. Przelewamy do szklanek i podajemy przybrane winogronem i listkiem mięty. Koktajl jest pożywny i orzeźwiający. W upalne dni, w porze obiadowej, może swobodnie zastąpić posiłek.

 

Share.

About Author

Comments are closed.